گزارش بازدید از کاخ سلیمانیه و موزه جانورشناسی استان البرز
چهارشنبه ۱۳۹۸٫۲٫۱۱
در روز چهارشنبه ۱۳۹۸٫۲٫۱۱ ساعت ۹ صبح جمعی از دانشجویان تاریخ با همراهی آقای دکتر محمدی مدیر گروه تاریخ دانشگاه خوارزمی برای بازدید از کاخ سلیمانیه و موزه جانورشناسی استان البرز حرکت کردند. نماینده میراث فرهنگی استان البرز سرکار خانم حکمتی که همراه گروه بودند توضیحات کاملی درباره کاخ سلیمانیه دادند که از آن بهرهمند شدیم.کاخ سلیمانیه مربوط به دوره قاجار بوده و امروزه در محوطه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج حدفاصل بلوار شهید چمران و امام زاده حسن واقع شده است. این بنا زیر نظر میراث فرهنگی اداره میشود.این بنا به فرمان فتحعلی شاه قاجار برای آخرین فرزند وی به نام سلیمان میرزا، برای اقامت تابستانی در باغ بزرگی توسط محمدحسین خان نظام الدوله اصفهانی ساخته شده است.ساختمان کاخ آجری است و نمای آن تزئینات ویژه ای ندارد. بنای کاخ روی پیلوت ساخته شده است. کاخ شامل تالار مرکزی بزرگ و اتاق های دوسوی آن که به منظور استراحت درنظر گرفته شده است. در تالار این بنا، دو نقاشی از عبدالله خان نقاش باشی روی دیوار کشیده شده که یکی تصویر آقامحمدخان و دیگری تصویر فتحعلی شاه و اطرافیانشان است.تالارها و فضای داخلی از انواع تزئینات شامل نقاشی های دیواری بزرگ و آینه کاری ها با سقف چوبی و همچنین تزئینات گچی اندود شدهاند. پنجره های بسیار بزرگ بنا باعث شده فضاهای داخلی مملو از نور و روشنایی شوند.نمای بیرونی کاخ دارای قاب های آجری و اندکی نقش و نگار است. در محوطه بنا ۲ حوض به صورت قرینه وجود دارد. در شرق ساختمان برجی در ۵ طبقه ساخته شده بود که هم اکنون کاملا تخریب شده است.این ساختمان سال ها به حالت متروک رها شده بود و این امر باعث آسیب دیدن آن شده است. میراث فرهنگی چند سالی با انجام عملیات حفاظتی شامل دیوارکشی و نصب پرده های سراسری روی نما و همچنین انجام عملیات مرمتی سعی در حفظ و احیای آن نموده است و قرار بر این است که با قرار دادن لوازم و اشیاء دوره قاجار به کاخ موزه تبدیل شود.
بازدید از موزه جانورشناسی
در محوطه دانشکده ساختمان دیگری قرار دارد که در ابتدا کاخ بوده و در دوره مظفرالدین شاه قاجار به مدرسه کشاورزی تبدیل میشود به نام مدرسه فلاحت مظفری و در واقع اولین مدرسه در شهر کرج بود. در دوره رضاشاه پهلوی در سال ۱۳۰۷ مدرسه به موزه جانورشناسی تبدیل میشود که توسط آقای دکتر جلال افشار تاسیس شده است. این موزه جنبه عمومی ندارد چون به میراث فرهنگی تعلق ندارد. بعد از تاسیس دانشگاه تهران این موزه زیرمجموعه دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران قرار گرفت و جنبه آموزش و پژوهش برای دانشجویان دانشکده کشاورزی را دارد. بازدید از موزه سالیانه فقط ۲ بار صورت میگیرد که امسال ۱۱ و ۱۲ اردیبهشت درهای دانشکده برای بازدید عموم باز بود. دانشگاه قرار بر این است که به خاطر جنبه علمی و درآمدزایی بازدید برای عموم را پنجشنبه و جمعه آزاد بگذارد.
این مجموعه شامل گروه های مختلف پستان داران، پرندگان، خزندگان، آبزیان، نرمتنان، حشرات و گونه های زیان آور و مفید کشاورزی می شود. موزه در ۲ طبقه می باشد و در آن در حدود ۷۰۰۰ نمونه جانوری و ۳۰۰۰ گونه حشره وجود دارد که اکثر آنها در دوره مدیریت آقای دکتر افشار جمعآوری و در درون موزه تاکسی درمی شده است. این موزه از بزرگترین موزه جانورشناسی ایران میباشد. بعضی از نمونهها مثل مارها داخل فورمالین نگهداری میشوند که سالی ۲ تا ۳ بار فرمالین تعویض میشود چون رسوب میکند.برای دفع آفات جانوران یا از سموم شیمیایی استفاده میشود یا نمونهها فریز میشوند. عمر مفید نمونهها هم بسته به نوع جانوران بین ۳۰ تا ۵۰ سال میباشد ولی بعضی از نمونه ها۶۰ تا ۷۰ سال عمر دارند. مثلاً زرافه حدود ۶۰ سال قدمت دارد که به خاطر هزینه گزافی که دارد نمیتوان آن را تعویض کرد.
در پایان دانشجویان به همراه آقای دکتر محمدی و خانم حکمتی از نمایشگاه صنایع دستی میراث فرهنگی و گل و گیاه و جانوری دانشکده کشاورزی که در محوطه دانشگاه برگزار شده بود بازدید کردند. این بازدید علمی در یک روز آفتابی با هوای بسیار مطبوع بهاری در باغ بسیار بزرگ و زیبای دانشکده از ساعت ۱۰ تا ۱۲ صبح به عمل آمده است.
دفعات مشاهده: 15324 بار |
دفعات چاپ: 1169 بار |
دفعات ارسال به دیگران: 0 بار |
0 نظر